Oficiul pentru Pastorația Universitară Iași
fabiandobos@gmail.com
IMG-LOGO

Ediția a VIII-a a Săptămânii Sociale pentru Studenți

19-22 septembrie 2019

În perioada 19-22 septembrie 2019, Hotelul ”Venus” din Slănic Moldova, Județul Bacău, a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Săptămânii Sociale pentru Studenți. ”Paradoxul valorilor. Virtuţile creştine - izvorul progresului socio-cultural” a fost tema dezbătută de cei 85 de studenți în acest an.

Deschiderea acestei noi ediții a fost marcată de Sfânta Liturghie prezidată de către părintele Lucian Farcaș, iar la cuvântul de învățătură, ținut de părintele Fabian Doboș, am fost puși în temă cu semnificațiile paradoxului, valorilor și nonvalorilor. Îndemnul sfântului apostol Paul către Timotei: ”Nu neglija darul care este în tine!”, este un imperativ pe care fiecare student trebuie să îl pună în practică zi de zi. În încheierea predicii, părintele ne-a invitat să fim licuricii din bezna societății.

Cea de-a doua zi a dat startul conferințelor. Astfel, dl. prof. univ. dr. Nicu Gavriluță ne-a vorbit despre valorile creștine în raport cu noile tehnologii. Am putut conștientiza atât dezvoltarea rapidă a nanotehnologiei, cât și avantajele și dezavantajele ei. Exemplele din diferitele domenii au scos la iveală tendințele viitorului și riscurile acestora în raport cu valorile morale.

Cea de-a doua conferință a fost susținută de părintele Eduard Patrașcu, care ne-a prezentat Biblia ca valoare paradoxală. Pentru a ne introduce în temă, părintele s-a folosit de metafora cărții: Cât timp cartea este închisă, rămâne doar un obiect, odată deschisă, începe să ne vorbească; întocmai ca Biblia. De asemenea, a prezentat cele trei valori fundamentale pe care le transmite Biblia: Dumnezeu este aproape de noi, Dumnezeu acordă încredere, rolul și valoarea suferinței în creștinism.

După-amiaza acestei zile ne-a oferit oportunitatea de a ne împrieteni mai mult prin parcurgerea traseului montan ”300 de scări” și vizitarea izvoarelor, care sunt principala atracție a acestei zone.

Sâmbătă, pr. dr. Lucian Farcaș, a abordat tema ”Plăsmuirea vieţii între valori trecătoare şi valori permanente”. A aprofundat ideea ”Războiului dintre generații” și continua schimbare a omului și a societății în raport cu valorile fundamentale. Totodată, pentru a ne ajuta să înțelegem importanța valorilor, ne-a prezentat trei curente de abordare a acestora: optimismul (exagerat), pesimismul și echilibrul dintre valorile materiale și cele spirituale.

Ultima conferință a fost prezentată de domnișoara Codruța Fernea, membru al asociației Liberare, responsabilă pe regiunea Transilvaniei cu prevenirea traficului de persoane. Prin tema ”Ascunşi sub ochii noştri” ne-a ajutat să înțelegem că traficul de persoane nu este departe de noi, ci chiar sub ochii noștri, conștientizând astfel faptul că viața și libertatea unei persoane sunt de neînlocuit.

După-amiază au avut loc discuții în grupuri mici, în lumina celor prezentate în cadrul conferințelor, fiecare grup meditând asupra unei teme: viața, libertatea, credința și iubirea. Concluzia finală a acestor discuții a fost faptul că între cele patru realități există o strânsă legătură: Viața trăită în libertate și credință conduce la iubire, care, la rândul ei, dă naștere vieții.

Evenimentul SSS 2019 s-a încheiat cu Sf. Liturghie din dimineața zilei de 22 septembrie, celebrată în biserica din Slănic Moldova, la care părintele Fabian Doboș ne-a îndemnat să fructificăm darurile spirituale oferite de către Dumnezeu în aceste zile.

Mulțumim, în primul rând, lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit posibilitatea de a ne forma și binefăcătorilor care s-au îngrijit de cele necesare!

Împreună am ajuns la concluzia că Isus însuși este valoarea supremă care ne-a fost oferită, pe care o păstrăm și o vom transmite prin iubire și slujire mai departe.

Monica Farțadi și Silvia Jitaru

Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Săptămâna Socială pentru Studenţi 2019