Oficiul pentru Pastorația Universitară Iași
david.eduard.christian@gmail.com
IMG-LOGO
IMG-BLOG

Ziua Socială pentru Studenți "Sărăcia, binecuvântare sau blestem?"

Sâmbătă, 24 februarie 2018, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, s-a desfășurat a șasea ediție a Zilei Sociale pentru Studenți, cu tema Sărăcia, binecuvântare sau blestem?.

Sărac nu este acela care nu are bani, ci acela care nu are idei, cu acest citat pr. dr. Fabian Doboș, moderatorul acestui eveniment, a deschis lungul șir de răspunsuri pe care în această zi, atât profesorii conferențiari, cât și tinerii studenți au încercat să-l dea întrebării provocatoare pe care au lansat-o organizatorii.

Evenimentul de astăzi s-a bucurat în primele sale momente de salutul episcopului Petru Gherghel, transmis de decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, pr. dr. Ștefan Lupu. De la binecuvântarea inițială s-a trecut la cuvântare. Primul conferențiar a fost prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea “Al.I. Cuza” din Iași) cu conferința „Săracii români bogați!”.

Orice discurs începe cu alegerea justă a cuvintelor. Acest lucru l-a realizat prof. Nicu Gavriluță prin cristalizarea ideilor de sărăcie-bogăție și binecuvântare-blestem. Primul pas în înțelegerea acestor concepte este înlăturarea raportării directe între sărăcie-binecuvântare și bogăție-blestem. Așadar, există bogați care dau dovadă de un autentic creștinism, dar și săraci care nu profită de oportunitățile spirituale ale stării lor. Soluția este educația.

Cel care a urmat la pupitru a fost lect. univ. dr. pr. Tarciziu Șerban (Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București), care a ținut prelegerea cu titlul: „Sărăcia în Biblie: de la o stare de fapt spre o legislație de solidaritate”. Cu el am pășit pe meleagurile biblice străbătute de poporul lui Israel de la Abraham până la Isus, pentru a surprinde realitatea sărăciei experimentate, generații la rând, de poporul evreu. Am învățat alături de urmașii lui Abraham că sărăcia e un dat uman, dar nu o condamnare, și că din sărăcie putem ieși împreună cu Dumnezeu. De aceea, important e să rămânem săraci în duh (Mt 5,3).

De la teorie se trece la practică. Acest lucru l-a realizat pr. Valeriano Giacomelli, care a ținut conferința intitulată: „Trăirea în spiritul sărăciei autentice conduce la comuniune”. El a transpus sărăcia pe plan spiritual, locul unde ea poate deveni izvor de binecuvântare, sărac fiind acela care își pune toată încrederea în Dumnezeu. Împărtășim ceea ce avem, dar mai puțin ceea ce suntem. Tocmai aceasta este dificultatea înțelegerii sărăciei în ziua de azi.

La ora 12:00, am celebrat centrul acestui eveniment, Sfânta Liturghie, unde l-am simțit prezent pe Isus, modelul sărăciei și izvorul binecuvântării. Celebrantul acestei jertfe euharistice a fost pr. dr. Ștefan Lupu, iar cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. dr. Lucian Farcaș, care a pus accentul pe faptul că omul este chemat la sfințenie, atât în sărăcie, cât și în bogăție.

În programul de după-amiază pr. drd. Iosif Tiba (Institutul Teologic Romano-Catolic Iași) a prezentat tema: „Sărăcia: valoare sau non-valoare morală?”. Dânsul a făcut o paralelă între sărăcia spirituală și cea materială. Diferența dintre cele două este că sărăcia spirituală este o alegere liberă, iar cea materială este involuntară, un rău care trebuie înlăturat. Biserica are nevoie de sărăcie și simplitate, după cum susținea și sfântul Ioan Gură-de-Aur.

Toate discursurile au fost concluzionate astfel: Sărăcia autentică constă în a dori ceea ce este frumos în ochii lui Dumnezeu. De aceea, frumusețea dată de sărăcie va salva lumea.

După o zi de răspunsuri elaborate de către conferențiari, a urmat aportul studenților. Un astfel de lucru s-a putut realiza în cadrul atelierelor de lucru unde au dezbătut tema sărăciei la nivel european și național.

Cea de-a șasea ediție a Zilei Sociale pentru Studenți s-a încheiat în armonie muzicală. Corul Juvenes Ecclesiae al Catedralei Romano-Catolice „Adormirea Maicii Domnului din Iași” a susținut un recital în capela seminarului (Missa Criolla).

Fechetă Ciprian

Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Ziua Socială a Studenților 2018