Oficiul pentru Pastorația Universitară Iași
david.eduard.christian@gmail.com
IMG-LOGO

Ziua Socială pentru Studenţi 2021 (ediția a IX-a), "Fenomenul CRIZĂ: cauze, semnificaţii, soluţionări - locul şi rolul Bisericii"

Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi a găzduit sâmbătă, 20 februarie 2021, a noua ediţie a Zilei Sociale pentru Studenţi (ZSS) organizată cu participare on-line de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în colaborare cu Oficiul pentru Pastoraţia Universitară a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi. Moderatorul acestui eveniment a fost lect. univ. dr. pr. Fabian Doboş.

Activitatea a fost deschisă de cuvântul de bun venit al pr. Fabian Doboş, moderatorul evenimentului, care a introdus primul conferenţiar pe ordinea de zi, pr. Eduard Patraşcu cu tema: "Realitatea crizei în Sfânta Scriptură - mărturia profetică". Plecând de la explicarea terminologică a cuvintelor profet şi criză, a evidenţiat momentele de criză din Sfânta Scriptura. Apoi a demonstrat caracterul profund al profetului, care nu este legat de autoritatea politică sau de constrângerile materiale. Aceştia, în ciuda crizelor interioare sau externe prin care au trecut, şi-au îndeplinit misiunea primită de la Dumnezeu, în numele cărora ei vorbesc.

Cea de-a doua conferinţă a fost a lui Vlad Ropotică, masterand la Facultatea de Teologie, cu tema: "Faţă în faţă cu realitatea crizei - o abordare ştiinţifică-istorică". Începând cu un elogiu adus istoriei, a explicat caracteristicile crizei folosind primele trei litere ale alfabetului: orice criză are drept cauză o anumită acumulare, este bruscă şi are diverse consecinţe care nu pot fi plănuite. Apoi a scos în evidenţă anul 1968, care a fost plin de crize interne, de revoluţii şi de intervenţii ale papei.

La ora 12.00, PS Iosif Păuleţ a prezidat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învăţătură ne-a fost oferit de pr. dr. Lucian Farcaş, profesor al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul UAIC. Folosindu-se de evenimente reale, el a subliniat faptul că toţi oamenii, fie ei chiar şi persoane consacrate, pot avea parte de crize, iar singurul mod de a trece peste aceste crize este ajutorul celorlalţi, pe de o parte, şi încrederea în Dumnezeu, pe de altă parte.

În programul de după-amiază la ora 14.00 a urmat conferinţa pr. dr. Iulian Robu Gabriel, părinte formator şi profesor în cadrul seminarului, cu tema: "Trăieşte şi Biserica realitatea crizei în domeniul credinţei?" În prima parte a conferinţei, numită criza în Biblie, a evidenţiat modul prin care Iob şi Sfântul Petru au trecut peste situaţiile nefaste din viaţa lor şi, de asemenea, primarea credinţei din viaţa lor. În a doua parte, numită criza în viaţa credincioşilor, ne-a îndemnat să folosim drept armă împotriva secularizării virtutea speranţei, nivelul potenţialei noastre deschideri la revelaţie.

La ora 15.00 a urmat conferinţa pr. Gabriel Hălănduţ, părinte profesor în cadrul seminarului, cu tema: "În situaţie de criză, unde se regăseşte gândirea creştinului?" A început prin definirea crizei ca fiind un moment deosebit, manifestat la exterior, care intervine de obicei în viaţa unei comunităţi sau a unui individ, dându-i peste cap echilibrul şi mecanismele obişnuite de funcţionare, determinând-o să acţioneze. Apoi a subliniat modul in care marele gânditor René Descartes a înţeles criza. Pe urmă a încercat să ofere o posibilă cauză teoretică a multiplelor cauze practice.

La ora 16.00 cei prezenţi au fost împărţiţi pe două grupe de workshop pentru a dezbate următoarele aspecte: "Criza în zona culturală" şi "Criza în Biserică". Toate lucrările atelierelor au fost moderate de lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaş, în colaborare cu părinţii diaconi: David Eduard şi Iosif Fechet.

Programul zilei a fost încheiat cu un microconcert vocal-instrumental susţinut de studenţi ai Conservatorului din Iaşi, coordonat de pr. Robert Râtan, responsabilul cu muzica sacră în dieceză.

Marius Gherghel

Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Ziua Socială pentru Studenţi 2021

Înregistrarea video a evenimentului: