Oficiul pentru Pastorația Universitară Iași
david.eduard.christian@gmail.com
IMG-LOGO

Deschiderea Anului Universitar 2019-2020 și Sărbătoarea Bobocilor

Studenţii din Iaşi, din diferite grupuri şi asociaţii, au participat ca o singură familie la sfânta Liturghie celebrată duminică, 20 octombrie 2019, de la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iaşi. Liturghia a fost dedicată deschiderii noului an academic, dar nu numai atât... Având în vedere că a fost şi "Duminica Misiunii", zi în care sufletul nostru este plin de dăruire şi recunoştinţă, suntem invitaţi să plecăm, să căutăm sufletele rătăcite. Dar nu trebuie să ne avântăm prea departe, căci sufletul pierdut al fratelui nostru e chiar lângă noi, poate chiar în sufletul nostru.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, concelebranţi fiind părintele paroh Alois Farţadi, pr. Fabian Doboş, pr. Lucian Farcaş, pr. Felix Roca şi alţi preoţi invitaţi.

În cadrul predicii, Preasfinţitul Iosif Păuleţ ne-a introdus în logica misionarismului, a unei adevărate vieţi creştine, în logica lui Isus, care nu ne cere să construim ziduri, turnuri înalte, ci ne cere să creăm punţi, să eliminăm obstacolele care apar în parcursul vieţii noastre de misionari. Numai aşa putem ajunge la cel de lângă noi.

Dar care e arma misionarului? Care e acel liant care ne ajută să creăm acea punte? Ce stă la baza credinţei noastre? Răspunsul îl găsim chiar la Isus, în viaţa sa, îl vedem în faptele sale, în suferinţa sa şi anume, rugăciunea. Rugăciunea are efect în stăruinţă, rugăciunea nu e o stare de moment, ci e ceva continuu. Rugăciunea biruie cotidianul, trece dincolo de limitele noastre, de zidurile noastre, ea e acel cuptor care ne încălzeşte inimile.

Dar să nu uităm faptul că, odată cu începerea noului an academic, apar în mijlocul nostru şi ghioceii care anunţă venirea "primăverii". Aceşti ghiocei sunt studenţii boboci, veniţi de aproape sau de departe şi care, însoţiţi fiind de marele boboc, Preasfinţitul Iosif Păuleţ, şi-au început misiunea de a dărâma ziduri şi de a construi punţi. Prin urmare, după sfânta Liturghie, ne-am reunit pentru un moment de destindere, în care bobocii şi-au etalat talentele şi cei mai mari le-au oferit curajul să continue misiunea care le-a fost încredinţată şi anume aceea de a fi studenţi în misiune.

Le mulţumim tuturor celor care au ajutat la buna desfăşurare a acestor evenimente! Dumnezeu să ne ajute să rămânem în comuniune!

Ciprian Sandu

Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Deschiderea anului universitar și balul bobocilor 2019