Oficiul pentru Pastorația Universitară Iași
david.eduard.christian@gmail.com
IMG-LOGO

Pelerinajul anual al studenților din Iași la Sighetu Marmației

17-19 mai 2019

În perioada 17-19 mai 2019, un grup de 40 de studenți ieșeni au participat la pelerinajul pe care Capelania Universitară îl organizează anual la Sighetu Marmației. Însoțiți de pr. dr. Fabian Doboș, chiar în ziua nașterii fericitului Anton Durcovici (17 mai), tinerii au pornit pe urmele martirilor care au sacrificat totul pentru credință.

Chiar din locul în care este așteptat cu bucurie desăvărșită Papa Francisc, Palatul Culturii din Iași, am început itinerariul nostru cu o primă oprire la Sanctuarul Marian de la Cacica. Părintele Mitică Baltag ne-a vorbit despre importanța prezenței Sfintei Fecioare Maria în viața fiecăruia dintre noi și privilegiul pe care îl avem de a fi însoțiți mereu de ea.

Nu departe de destinația noastră, în județul Maramureș, am poposit la Mănăstirea Bârsana, loc cu o puternică încărcătură spirituală. Spre seară, am fost primiți cu multă căldură de către surorile din Congregația Maicii Domnului de la Sighet, care ne-au găzduit în aceste zile.

Am încheiat prima zi cu binecuvântarea Domnului la Sfânta Liturghie celebrată de părintele Fabian Doboș. În cuvântul de învățătură, acesta ne-a introdus în contextul istorico-religios în care ne aflăm și ne-a prezentat martiriul ca fiind o constantă a creștinismului din toate timpurile. Cunoaștem că Petru și Paul sunt martiri din timpul persecuției împăratului Nero, dar împreună cu aceștia au murit mulți alți creștini al căror nume nu sunt cunoscute.

Dimineața celei de-a doua zi ne-a adunat din nou în capelă pentru celebrarea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia părintele ne-a vorbit despre martirii de la Sighet din perioada comunistă a României, amintind în mod special de cei șapte episcopi greco-catolici care vor fi beatificați la Blaj pe 2 iunie 2019. Citându-l pe Tertullian, părintele concluzionează spunând: ”Sângele Martirilor este sămânța creștinilor”.

Cu mult entuziasm am plecat spre Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, unde doamna muzeograf dr. Andrea Dobeș ne-a prezentat cu multă dedicație istoria cruntă a închisorii din Sighet. Am avut ocazia să înțelegem ceea ce au trăit zilnic cei care au fost închiși acolo, fiind captați în special de mărturiile lăsate de aceștia.

De aici ne-am îndreptat către Cimitirul orașului Sighet unde se știe că a fost înmormântat și Fericitul Anton Durcovici. Următoarea locație pe care am vizitat-o a fost Cimitirul Săracilor din Sighet, loc în care au fost înmormântați trei din cei șapte episcopi greco-catolici ce vor fi beatificați. Ultimele destinații ale zilei au fost Cimitirul Vesel din Săpânța și Mănăstirea Săpânța-Peri.

Cea de-a treia zi a debutat în același mod, cu Sfânta Liturghie, în a cărei omelie părintele Fabian a formulat concluziile acestor zile și ne-a încurajat să nu ne fie teamă să ne mărturisim oricând credința, pășind curajoși pe urmele martirilor.

În drum spre casă, nu am putut evita ocazia de a vizita impresionanta Mănăstire din Rohia, ”Sfânta Ana”, cunoscută în mod special pentru faptul că aici a fost bibliotecar marele cărturar evreu Nicolae Steinhardt, convertit la creștinism în anul 1960, la penitenciarul din Jilava.

Dorim să-I mulțumim, în primul rând, Lui Dumnezeu că ne-a oferit vreme frumoasă și timp potrivit pentru buna desfășurare a pelerinajului nostru. Îi mulțumim părintelui Fabian Doboș pentru implicarea, prietenia și grija cu care ne-a însoțit, și în aceeași măsură le mulțumim surorilor din Congregația ”Maicii Domnului” pentru găzduirea pe care ne-au oferit-o cu tot sufletul.

Lidia Mădalina Chicet și Olimpia Țicloș

Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Pelerinajul anual al studenților din Iași la Sighetu Marmației